Tort wielkanocny

W święta wielkanocne na każdym stole królują wyśmienite ciasta, smakowite serniki, świąteczne paschy czy też makowce. Warto taki zestaw urozmaicić tortem wielkanocnym. Może on przybrać kształt symbolu kojarzącym się właśnie z Wielkanocą, czyli jajka. Takim wypiekiem z pewnością zaskoczona zostanie cała rodzina. Przygotowanie tortu świątecznego jest czynnością czasochłonną, jednakże nic to w porównaniu z uzyskanym efektem. Warto zatem poświęcić swój czas oraz energię i upiec wielkanocny tort. Ciekawą propozycją jest wielkanocny tort czekoladowy.

Do jego przygotowania potrzebne będą 4 jajka, szklanka cukru, 2/3 szklanki mąki, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, ½ szklanki mocnej herbaty, sok z cytryny, 1 łyżka rumu, 2 szklanki mleka, budyń waniliowy, kostka masła, 1/3 szklanki cukru pudru, konfitury brzoskwiniowe, polewa czekoladowa, orzechy oraz inne elementy dekoracyjne, które nabyć można w większości sklepów. Niezbędnych jest wiele składników i powstały z nich tort będzie bardzo smaczny. Po zgromadzeniu wszystkiego co konieczne, można zabrać się do przygotowywania wielkanocnego tortu. Białka należy oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, powoli dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, nadal ubijając. Następnie do naczynia wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao, całość należy wymieszać i dodać do ubitych jaj. Wszystko również mieszamy i pieczemy przez ok. 25-30 minut.

W tym czasie można przygotować poncz z herbaty, soku z cytryny i rumu oraz budyń. Ostudzony biszkopt dzielimy na 3 części i każdą z nich nasączamy ponczem. Następnie należy utrzeć masło z cukrem pudrem i dodać do tej masy budyń. Niewielką część kremu można zostawić do dekoracji. Konfiturę brzoskwiniową mieszamy z trzema łyżkami gorącej wody i przecieramy przez sitko. Jedną część upieczonego i nasączonego ponczem biszkoptu smarujemy kremem oraz konfiturą. Na to należy położyć kolejny biszkopt i również posmarować kremem i konfiturą, przykrywamy kolejnym biszkoptem i tę ostatnia warstwę smarujemy pozostałym kremem. Tort wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladowa i nakładamy ją na ciasto. Tort wielkanocny trzeba jeszcze udekorować.

Aby tort przybrał kształt jajka, po upieczeniu biszkoptu można odciąć jego brzegi, tworząc tym samym formę jajka.


Warning: file_put_contents(): Only 0 of 18318 bytes written, possibly out of free disk space in /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/tort-wielkanocny/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/functions.php(3783): ob_end_flush() #2 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435