Puszyste baby i babki

W tradycję świąt wielkanocnych na stałe wpisały się babki, obok serników, keksów z bakaliami czy paschy świątecznej, babka jest ciastem, którego nie możne zabraknąć podczas Wielkanocy. Obecnie piecze się nieco inne babki świąteczne, jednakże są one równie smaczne. Wielkanocna babka może być drożdżowa, ucierana, piaskowa, kawowa, a także migdałowa. Jej wybór zależy wyłącznie od preferencji smakowych domowników.

Zdecydować się również można na babkę z bakaliami. Do jej przygotowania potrzebne będzie: 50 dag mąki, szklanka mleka, 6 dag drożdży, 4 żółtka, ½ kostki masła, 10 dag cukru, cukier wanilinowy, starta skórka z cytryny, bakalie według własnego uznania, szczypta soli, tłuszcz i bułka tarta do posypania formy.
Drożdże należy utrzeć z łyżką cukru i rozpuścić w letnik mleku, a następnie wymieszać z ½ szklanki mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy żółtka utarte z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym, mąką skórką z cytryny i szczyptą soli. Ciasto należy wyrobić i dodać roztopione i ostudzone masło. Ponownie wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie można pokroić na mniejsze kawałki bakalie. Następnie ponownie zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części. Do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy do babki wkładamy część ciasta, posypujemy połową bakalii, układamy drugą część ciasta i ponownie posypujemy bakaliami, do formy wkładamy ostatnią część ciasta i odstawiamy do wyrośnięcia. Babkę z bakaliami pieczemy przez ok. 1 godzinę. Przed podaniem przysmak można posypać cukrem pudrem.

Warto jeszcze poznać przepis na babkę piaskową, którą można szybko i łatwo przygotować. Potrzebne składniki: 3 jaja, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, 1 kostka margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Margarynę należy rozpuścić i ostudzić. Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy mąką pszenną i mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i margarynę. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy do babki wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 1 godzinę. Gotową świąteczną babkę pisakową można polać lukrem i ozdobić.

Jak więc widać puszyste baby wielkanocne można również przygotować w szybki i co ważne, łatwy sposób.


Warning: file_put_contents(): Only 0 of 18175 bytes written, possibly out of free disk space in /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/puszyste-baby-i-babki/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/functions.php(3783): ob_end_flush() #2 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435