Każdy się chyba zgodzi z tym, że podczas zabawy sylwestrowej nie może na stołach zabraknąć słodkich wypieków. Przede wszystkim, mówimy tu raczej o ciastach suchych, gdyż jak wiadomo, placki z dużą ilością masy nie wytrzymają długo na stole i szybko zaczną się topić, a co za tym idzie, przestaną wyglądać apetycznie. Oczywiście, to nie znaczy, że musimy rezygnować całkowicie z placków z masami, jednakże wskazane jest dodanie do nich choćby galaretki, dzięki którym stężeją, a nasze ciasto nie straci na wyglądzie.
Z pewnością, podczas sylwestra największym zainteresowaniem cieszą się serniki w każdej postaci. Otóż, mile widziane są klasyczne wypieki z rodzynkami i skórką pomarańczową jak i serniki królewskie i wiedeńskie. Niektórzy też decydują się na przekładane ciasta, które idealnie pasują na przyjęcie noworoczne. Nie zapominamy tu również o mazurkach, które wbrew pozorom pojawiają się nie tylko na stołach wielkanocnych, ale i w czasie bożonarodzeniowym. Ponadto, ogromną popularnością cieszą się pierniki, zwłaszcza nadziewane marmoladą i masą. Trzeba powiedzieć też o tym, że w okresie noworocznym mile widziane sąszarlotki i ciasta z galaretkami, które są uwielbiane przez najmłodszych. Na uwagę zasługuje fakt, że przepisów na wypieki sylwestrowe i noworoczne jest mnóstwo, a wśród nich godna plecenia jest receptura na karpatkę.
Otóż, aby upiec to ciasto, będziemy potrzebowali szklankę wody, 150 gram margaryny, szklankę mąkli pszennej, 5 jajek, szczyptę soli, szczyptę proszku do pieczenia. Natomiast do stworzenia kremu niezbędne są takie składniki jak: 3 szklanki mleka, 300g masła, ¾ szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 4 kopiate łyżki mąki pszennej, 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej, 2 żółtka. Najpierw musimy zagotować wodę z margaryną, którą należy cały czas mieszać. Dodajemy mąkę i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2-3 minuty. Następnie ciasto zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Potem miksujemy ciasto, dodajemy po jednym jajku, sól i proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, kładziemy je na posmarowane margaryną blaszki i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 30 stopni. W międzyczasie wykonujemy krem do karpatki. Gotujemy 2 szklanki mleka z cukrem, a pozostałą część mleka rozrabiamy z cukrem, żółtkami i mąką. Następnie wszystko dodajemy do gotującego się mleka. Kiedy budyń ostygnie, ucieramy go z masłem. Gotowym kremem pokrywamy ciasto, przykładamy drugim i na dwie godziny wstawiamy do lodówki.
Podsumowując, ciasta sylwestrowe i noworoczne najlepiej smakują, gdy są wykonane samodzielnie w domu. Ponadto, cechują się bogatym wyborem, a do najpopularniejszych należą serniki, pierniki i mazurki.