W polskiej kulturze podobnie jak Bożemu Narodzeniu, tak i Świętom Wielkanocnym towarzyszą pewne zwyczaje, zwłaszcza te kulinarne. Podczas Wielkanocy zwykło piec się najróżniejsze ciasta, bez których wiele osób nie wyobraża sobie prawdziwych świąt. Mowa tu o makowcach i struclach, pysznych babkach piaskowych, ale przede wszystkich mazurkach. Oczywiście najsmaczniejszymi są te przygotowywane samodzielnie w domu. Każdy mazurek jest wyjątkowy. Oczywiście każda gospodyni ma swój przepis, według którego piecze wyśmienite mazurki, które zajmują honorowe miejsce na świątecznym stole. Rodzinie i przyjaciołom można podać mazurka marcepanowego, mazurka orzechowego, mazurka migdałowego, mazurka z bakaliami lub też mazurka w wersji light, czyli pieczonego na biszkopcie.
Wśród przepisów na smakowite świąteczne mazurki panuje zatem duża różnorodność. Wybrać można na przykład przepis na tradycyjnego wielkanocnego mazurka. Przygotować należy: ½ kg mąki, 5 jajek, ½ szklanki słodkiej śmietany, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklankę cukru, 25 dag masła, 25 dag rodzynek oraz skórkę z cytryny i ok. 5-10 dag migdałów. Po zgromadzeniu wszystkich produktów można przystąpić do pracy. 3 żółtka należy utrzeć z 1 jajkiem, cukrem oraz śmietaną. W innym naczyniu z kolei ucieramy masło – powinna powstać puszysta masa. Następnie łączymy ją z masą jajeczną oraz mąką. Dodajemy pozostałe składniki, czyli proszek do pieczenia, rodzynki oraz startą skórkę cytryny. Całość należy wymieszać i wyłożyć na blachę, którą uprzednio powinno się wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Kolejny krok to posmarowanie wierzchniej warstwy ciasta żółtkiem i posypanie płatkami migdałowymi. Tak przygotowanego mazurka należy wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 30 minut. Po upływie tego czasu ciasto należy pozostawić do ostygnięcia.
Tak przygotowany mazurek z pewnością zachwyci swoim smakiem całą rodzinę. Oczywiście jest to jedna z propozycji przygotowania wielkanocnego mazurka. Wiele innych przepisów znaleźć można w książkach kucharskich, a także w internetowych serwisach kulinarnych.