Na bożonarodzeniowych stołach panuje duża różnorodność wśród wypieków, a zatem znajdują się na nich nie tylko keksy bakaliowe, wyśmienite serniki, ale też różnego rodzaju makowce i strucle makowe. Każde z tych ciast ma swoich wielbicieli. Jeśli jednak chodzi o ostatnie z wymienionych, to można je przygotowywać na wiele sposobów, a każda pani domu z pewnością ma swoją sprawdzoną recepturę, której ściśle przestrzega. W efekcie smaczne makowce każdego roku pojawiają się na świątecznym stole.
Aby przygotować wyśmienity makowiec wigilijny potrzebne są składniki: 2 szklanki mąki pszennej, ½ szklanki cukru, 500g margaryny, 2 jaja, 1 żółtko, cukier wanilinowy (2 opakowania), 3 łyżeczki śmietany 18%, 1 łyżeczka proszku do pieczenia oraz szczypta soli, gotowa masa makowa, 3 szklanki mleka, mąka ziemniaczana oraz tłuszcz do wysmarowania formy. Mąkę, cukier, 1 opakowanie cukru wanilinowego, proszek do pieczenia należy wymieszać, 250g miękkiej margaryny natomiast posiekać nożem. Następnie dodajemy 1 jajko, 1 żółtko oraz śmietanę i wyrabiamy ciasto.
Przygotowanie masy makowej ogranicza się do dodania żółtka i ubicia piany z białka, całość należy wymieszać. Do przygotowania pozostała jeszcze masa budyniowa. 2 i ½ szklanki mleka należy zagotować z cukrem i 250g margaryny. W pozostałym mleku rozpuszczamy 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej i wlewamy do mleka z margaryną, gotujemy do chwili, aż masa budyniowa zrobi się gęsta. Ciasto umieszczamy w formie wysmarowanej wcześniej tłuszczem, na ciasto wykładamy masę makową, a następnie masę budyniową. Makowiec pieczemy przez ok. 45-50 minut. Tak przygotowany wielkanocny makowiec można jeszcze udekorować.
Strucle makową można również przygotować szybko i łatwo. Potrzebne będzie: 0,5kg mąki, 1 margaryna, 2 jaja, 4 łyżki cukru, 30g drożdży i oczywiście gotowa masa makowa. Drożdże zasypujemy cukrem i rozgniatamy. Mąkę wsypujemy do naczynia i dodajemy margarynę, jaja oraz drożdże i wyrabiamy ciasto. Owijamy je folią i na noc pozostawiamy w lodówce. Następnie ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy. Każdą część należy wyłożyć masą makową, zwinąć w rulon, można owinąć pergaminem i tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 1 godzinę.