Obok sernika, strucli z makiem i orzechowców na bożonarodzeniowym stole pojawić się może keks bakaliowy. Wiele osób taki keks uważa za najsmaczniejsze z ciast, a jego przygotowanie nie należy do trudnych. Keks bakaliowy można upiec według najróżniejszych przepisów, wiele propozycji znajduje się na internetowych portalach kulinarnych. Każdy na pewno ma swoich zwolenników. Keksy z bakaliami można przygotowywać także na inne okazje, nie tylko na Wielkanoc. Jednakże te wielkanocne zwykło się w ciekawy sposób dekorować. To świetne ciasto, którym można poczęstować wszystkich zaproszonych gości. Czym prędzej więc należy zabrać się za jego przygotowywanie.
Nim jednak przystąpimy do pracy, należy zaopatrzyć się w takie składniki jak 3 jajka, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka cukru waniliowego oraz bakalie (ok. 500g) – śliwki suszone rodzynki, morele, ananasy, orzechy, figi, migdały itp. Ta propozycja na keks jest łatwa i szybka do przygotowania. Bakalie należy pokroić i wrzucić do miski. Następnie dodać jajka, miód, cukier wanilinowy i wymieszać. Całość przekładamy do odpowiedniej formy, którą uprzednio trzeba wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut. Po tym czasie keks należy pozostawić do wystudzenia, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Do przygotowania nieco innego keksa bakaliowego należy przygotować ok. 400g bakalii (rodzynki, orzechy, morele itp.), 250g masła, 250g cukru, 250g mąki, 5 jaj, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy. Rodzynki należy moczyć przez ok. 5 minut we wrzącej wodzie, następnie je odsączyć i osuszyć. Pozostałe bakalie kroimy i obsypujemy w mące, aby w trakcie pieczenie nie opadły na spód ciasta. Roztopione masło ubijamy z cukrem dodając powoli jajka. Mąkę z kolei mieszamy z cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki ponownie mieszamy razem i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Keks należy piec ok. 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika, ciasto należy ostudzić. Z pewnością taki keks będzie bardzo smaczny.