Drożdżowe baranki, zajączki, kurczaczki…

Na świątecznym stole coraz częściej pojawiają się przysmaki o ciekawych kształtach. Mowa tutaj o barankach, kurczaczkach czy też zajączkach wielkanocnych. Takie wypieki można samodzielnie przygotować w domu, a przy tym zachęcić do wspólnych świątecznych przygotowań dzieci. Koniecznie jednak najpierw zaopatrzyć się trzeba w odpowiednie formy do ciasta. Drożdżowe ciasto w kształcie zajączka czy też kurczaczka z pewnością wywoła na twarzy uśmiech niejednego gościa, a poza tym będzie oryginalną ozdobą świątecznego stołu.

Jak zatem przygotować takie wielkanocne cudo? Przede wszystkim zgromadzić należy składniki: 30 dag mąki, 250 ml mleka, 10 dag cukru, 3 żółtka, 10 dag masła, 2 dag drożdży, sól, a ponadto tłuszcz do wysmarowania formy. Przygotowywanie drożdżowego baranka, kurczaczka czy też zajączka rozpocząć trzeba od zrobienia zaczynu. Należy zatem zalać drożdże 3 łyżkami ciepłego mleka, a następnie dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i zostawić tak przygotowany zaczyn do wyrośnięcia. Następnie żółtka oraz cukier miksujemy do momentu uzyskania puszystego kremu. Ok. 15 dag mąki i pozostałe mleko (powinno być ciepłe) również miksujemy i dołączamy do żółtek utartych z cukrem. Dodajemy zaczyn i nie przestając miksować, wsypujemy pozostałą mąkę. Ciasto trzeba wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu wypełniamy nim wysmarowaną tłuszczem formę (do ok. ¾ wysokości formy). Ciasto pozostawiamy w cieple, aby wypełniło całą formę. Następnie pieczemy przez ok. 25 minut. Po ostygnięciu baranka, zajączka, kurczaczka czy też ciasta o innym kształcie, wyciągamy je z foremki.

Po udekorowaniu ciasto jest gotowe, można jest wstawić na przykład do rzeżuchy, będzie to z pewnością wspaniała dekoracja świątecznego stołu, na którym nie powinno zabraknąć tradycyjnych ciast, m.in. wielkanocnej paschy. Święta są czasem wyjątkowym. Większość osób przywiązuje wagę nie tylko do potraw, jakie powinny pojawić się wówczas na stole, ale także do szczegółów, takich jak elementy dekoracyjne, m.in. wspomniany baranek z drożdżowego ciasta. Jego przygotowanie może nie jest najłatwiejsze, ale na pewno sprawi dużo przyjemności.


Warning: file_put_contents(): Only 0 of 18282 bytes written, possibly out of free disk space in /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/drozdzowe-baranki-zajaczki-kurczaczki/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/functions.php(3783): ob_end_flush() #2 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435